Receptek

bazsalikomTerítéken a bazsalikom

A bazsalikom (Ocimum basilicum L.), mely az ajakosok családjába tartozó Ocimum nemzetség egyéves növényfaja, egyike a legkellemesebb fűszereknek, az olasz konyhában egyenesen nélkülözhetetlen. Nevét a görög basileus szóból származtatják, melynek jelentése a "király". A bazsalikom eredetileg Perzsiából, Afrikából került Európába, és így hazánkba is, és itt is kedvelt, egynyáriként termesztett kerti, cserép- és fűszernövény lett.

Jellegzetes illatú és dús aromájú, színe zöld, virága pedig fehér színű. Kellemes, a szegfűszegre emlékeztető, fanyar illatú, pikáns ízű fűszernövény, mely illóolajat, cseranyagot, szaponint és keserűanyagot tartalmaz. Az illóolaj fő alkotórésze a metilkavikol, az esztragol és az eugenol. Az utóbbi okozza a növény kellemes, szegfűszegre emlékeztető illatát is.

A bazsalikom számos gyógyhatása - étvágyjavító, szélhajtó, köhögéscsillapító és tejszaporító - is ismert. Leveléből kinyert lé bőrgyulladások gyógyítására alkalmazható. Bőrnyugtató hatású illóolaját a kozmetikai ipar is felhasználja.

Egyes néphagyományok szerint ha az elmúlt évszázadok során egy olasz hölgy az erkélyére cserepes bazsalikomot tett, azt jelentette, hogy kész szerelmese fogadására. Észak-Európában a szerelmesek hűségük jeléül ajándékoztak egymásnak bazsalikomágacskákat. Indiában pedig még ma is szent növényként tisztelik: az ott őshonos fajtát szent bazsalikomként említik, és oltalmazónak tekintik az életben és a halálban.

 

Néhány gyakorlati tanács a főzés megkezdése előtt:

  • A főzés során a bazsalikom pompás aromája nagyon hamar megsemmisül, ezért az apróra vágott leveleket az ételekre felszolgálás előtt szórják rá.
  • Egyesek szerint a bazsalikom kényes a fémre, hatására megbarnulhat és széna ízűvé válhat. Kerülje a fémkéseket, használjon mozsarat!

 

Bazsalikomos paradicsomlevesbazsalikom és paradicsom

Hozzávalók 4 személyre: 

75 dkg érett paradicsom, 14 dkg sűrített paradicsom, 1 csapott teáskanál fűszerpaprika, 15 dkg kis kagyló tészta, 2 evőkanál olívaolaj, 1 db vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 l zöldségalaplé, 5 gramm morzsolt bazsalikomlevél, ízlés szerint só, 1 csipet morzsolt oregano, néhány bazsalikomlevél 

Elkészítés:

A vöröshagymát finomra vágjuk, a fokhagyma közepét eltávolítjuk.Egy fazékban vizet forralunk. A paradicsomok bőrét kereszt alakban bemetsszük. A paradicsomokat 2 percre a forrásban lévő vízbe dobjuk. Ezután lecsepegtetjük és meghámozzuk őket, végül pedig összeturmixoljuk a húsukat. Egy fazékban felforrósítjuk az olívaolajat, belenyomjuk a fokhagymát, beletesszük a felszeletelt vöröshagymát, és megpirítjuk a keveréket. Végül rátesszük a fűszerpaprikát, és elkeverjük a hagymával. Ezután ráöntjük az összeturmixolt paradicsomokat, és 10 percig, állandó kevergetés mellett főzzük. Majd felöntjük az alaplével, beletesszük a sűrített paradicsomot és a bazsalikomot, oregánót, cukrot, sót, borsot, ízlésünk szerint. Lefedve, kis lángon 15 percig főzzük. Miután levettük a tűzről, kis adagokban simára turmixoljuk. A tésztát forró, sós vízben külön megfőzzük. Mikor megfőtt, jól lecsepegtetjük, hideg vízzel átmossuk és a leveshez adjuk. Az egészet átmelegítjük, és friss bazsalikomlevelekkel meghintve tálaljuk.

  

Pesto a la genovese

A két csokor friss bazsalikom levelet kezdjük el jó alaposan szétnyomkodni mozsarunkban (Az aprítógép nem ajánlott a fém miatt.) Mehet bele a 2 evőkanál fenyőmag és a fokhagyma is (4-6 gerezd). Amikor már elég pépes, kezdjük el belekeverni öt evőkanál olívaolajat és szórjunk bele 9 deka reszelt pecorinot vagy parmezánt. A végeredmény hihetetlenül illatos, viszonylag sűrű szósz lesz, melyet frissen kifőzött, ropogós tésztával tálaljunk!

 

 Bazsalikomos csirkecomb

 Hozzávalók négy személyre:

4 db csirke comb

 A töltelékhez: 4 db csirkemáj, 5 dkg szalonna, 10 dkg sampion gomba, 1 fej vöröshagyma, 2 dkg vaj, 1 evőkanál borecet, szárnyas fűszerkeverék

 A szószhoz: 5 dl tyúkhúsleves, 1 nagy csokor bazsalikom, 1 evőkanál olívaolaj, 2 evőkanál tejföl

  Elkészítés: 

 A combokat éles késsel hosszában bemetsszük úgy, hogy a csontokat kivehessük. A májat és a szalonnát ledaráljuk. A hagymát és a gombát apróra vágjuk, majd a darált húsokkal együtt a vajban megpároljuk. A szárnyas fűszerkeverékkel ízlés szerint fűszerezzük, hozzáadjuk az ecetet és összeforraljuk. A combokat megtöltjük, formára igazítjuk, a tyúkhúslevesben megpároljuk (kb. fél órát), majd kivesszük és pirosra grillezzük. A maradék levest a felére forraljuk. A bazsalikomleveleket nagyon apróra vágjuk és simára keverjük a vajjal. A tejfölt a sűrű leveshez adjuk, majd a bazsalikomos vajjal simára keverjük. A combokat ezzel a szósszal tálaljuk. Párolt cukkini szeleteket és rizst adhatunk mellé.

  

Bazsalikomos paradicsomsaláta sajttal

Hozzávalók: 8 db paradicsom, 20-30 dkg krémes, lágy sajt; olívaolaj, tengeri só, bors, citromlé, sok bazsalikom

Elkészítés:

Keverjünk össze 1 dl olívaolajat 1 citrom levével és borssal. Ezt követően egy tálba rakjuk a paradicsomot, majd locsoljuk meg az öntettel, és szórjuk rá a bazsalikomot. A tetejére jön a sajt, amit szintén meg kell locsolni az öntettel, és a sajtra is tegyünk újból bazsalikomot. Ezt a "rétegezést" addig folytatjuk, amíg el nem fogynak a hozzávalók.

  

Bazsalikomos csokis túróhab

Hozzávalók 4 személyre:

 A túróhabhoz: 4 db tojás sárgája, 6 dkg tejszín, 2 evőkanál narancslikőr, 1/2 citrom reszelt héja és leve, 50 dkg túró, 4 db tojás fehérje, 5 dkg porcukor, 10 g zselatin (1 zacskó)

 A bazsalikomhabhoz: 10 dkg fehércsokoládé, 6 dkg tejszín, 3 dkg fenyőmag, 10-12 db mentalevél, 12 g friss bazsalikom levél (kb. 2 ek. összevágva) 

Előkészítés:

A tojásokat szétválasztjuk, mert a sárgáját és a fehérjét külön-külön használjuk. A citromot megmossuk, kettévágjuk, és a fél citrom levét külön kifacsarjuk ill. a héját le is reszeljük. Amennyiben nem finom túrót vásárolunk, akkor a túrót villával összetörjük. A fehércsokoládét is törjük apróra. A menta- és bazsalikomleveleket megmossuk és lecsöpögtetjük.

Elkészítés:

A tojások sárgáját receptösszekeverjük egy tálban a tejszínnel, a narancslikőrrel és a reszelt citromhéjjal, és gőz fölött addig kevergetjük, amíg szép habos, krémes állagú lesz. Ezután belekeverjük a túrót is. A tojások fehérjét a porcukorral és a citrom levével kemény habbá verjük. A cukros tojásfehérjehabot habverővel óvatosan a tojássárgás-túrós masszába keverjük. A végén az egészhez hozzáadjuk a leírás szerint elkészített zselatint. Mielőtt megdermed, porciózzuk ki, mert miután a zselatin megkötött, az egész törhet. Ezután elkészítjük a bazsalikom habot. A fehércsokoládét a tejszínnel felolvasztjuk, beletesszük a fenyőmagot, a mentát, a bazsalikomot. Az egészet összeturmixoljuk, és rátesszük a túróra, de akár külön is tálalhatjuk.