Értesítés

Ezúton tájékoztatunk mindenkit, hogy a szövetség vezetékes telefonszáma technikai okok miatt átmenetileg nem elérhető, de a titkarsag@gyszt.hu e-mail működik. 

 
 

Egynapos fitoterápia

A fitoterápia alapjai

Megbízható, naprakész információk a gyógynövények felhasználhatóságáról, gyógynövény alapú termékek jellemzőiről a Szent István Egyetem, Kertészettudományi Karán.

Az egynapos képzésről bővebb információk a  http://gyogynoveny.kertk.szie.hu/oktatas/egynapos-tanfolyamok/fitoterapia-alapjai oldalon vagy a +36-1-305-7250 telefonszámon.

2018.02.20.

 

Egynapos fitoterápia tanfolyam

Megbízható, naprakész információk a gyógynövények felhasználhatóságáról, gyógynövény alapú termékek jellemzőiről a Szent István Egyetem, Kertészettudományi Karán.
A képzésről bővebb információk: a http://gyogynoveny.kertk.szie.hu/oktatas/egynapos-tanfolyamok/fitoterapia-alapjai weboldalon vagy a +36-1-305-7250 telefonszámon.

2017.02.06.

 

Szakmai nap 2014.01.29


A csatolt dokumentumban elérhető a Vidékfejlesztési Minisztérium és a terméktanács 2014. január 29-i szakmai napján bemutatásra került Magyar gyógynövény ágazati stratégia. A megalkotásra került stratégia alapját az Országgyűlés Mezőgazdasági bizottság Kertészeti albizottságának 2012. február 28-i ülésén elhangzottak, valamint az azt követő terméktanácsi szakmai egyeztetések alkotják.

 

 

Csatolt dokumentumok

 

Gyógynövényismeret szakirányú továbbképzés

Gyógynövényismeret - naprakész, megbízható forrásból származó, gyakorlatban is hasznosítható információk a Budapesti Corvinus Egyetem Gyógy-és Aromanövények tanszék által újonnan indított szakirányú továbbképzés keretein belül, szakterületükön nemzetközileg is elismert oktatók előadásában.

A szeptemberben induló két féléves képzésben agrár-, orvos-, és egészségtudományi, vagy természettudományi képzési területen, alapképzésben vagy osztatlan képzésben (korábban egyetemi vagy főiskolai képzésben) szerzett diplomával rendelkezők vehetnek részt.

További információk: http://portal.uni-corvinus.hu/index.php?id=53181

 

Új szakkönyv

Újdonság, már kapható

Megjelent Bernáth Jenő új könyve

Terjedelem:640 oldal
Kiadó:Mezőgazda
ISBN:9789632866741
Kötés:kötve
Kiadás éve:2013
Méret:170x240 mm
Képek, ábrák:32 oldal színes melléklet

A mű bevezető fejezeteiből megismerheti az olvasó a gyógy- és illóolajos növények felhasználásának rövid történetét, és mai, gyógyításban, tünetkezelésben, a fitoterápiában betöltött, egyre népszerűbb szerepüket. Az évszázadok óta gyűjtött gyógynövények közül sok még ma is csak gyűjtéssel szerezhető be, de a gyógynövények termesztése, a gyűjtött fajok termesztésbe vonása, a fajta-előállítás, a nemesítés egyre hatékonyabb eredményeket ér el hazánkban. A fajokat legjobban ismerő szakemberek írták le a csaknem 200 fajt számláló gyógynövény-ismertetőt, melynek szempontjai azonosak, a rendszertani besorolástól a hatóanyagon, a környezeti igényeken, a gyűjtésen vagy termesztésen, az elsődleges feldolgozáson keresztül a felhasználásig. A botanikai leírást kiegészítik a növényrajzok és a színes fotók. Az összefoglaló táblázatok, a részletes névmutatók jegyzéke segíti a könyvben való gyors tájékozódást. Ajánljuk ezt a művet a gyógynövénnyel, gyűjtésükkel, termesztésükkel, feldolgozásukkal és felhasználásukkal foglalkozóknak, amely alaptankönyvként szolgál a közép- és felsőfokú oktatás hallgatói számára.

 

 

OGYI tájékoztatás a gyógyhatású készítményekről

2013.03.28

Az OGYI honlapján FRISSÜLT a tájékoztatás a gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmények április 1-je utáni forgalmazásáról:

Friss tájékoztatás a gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmények április 1-je utáni forgalmazásáról

A gyógytermékek változatlanul gyógytermékként vagy gyógyszerként továbbra is elérhetők lesznek 2013. április 1-je után is. Kivételt csak az a néhány gyógytermék képez, amelyeknek forgalomba hozatali engedélye lejárt és meghosszabbítását a forgalomba hozatali engedély jogosultja nem kérelmezte.
Előzmény

A kizárólag növényi összetevő(ke)t, vagy növényi összetevőt is tartalmazó gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású termékek (gyógytermékek) gyártói/forgalmazói 2011. március 31-éig kérhették készítményeik gyógyszerré vagy más termékké való átminősítését. (A növényi összetevőt nem tartalmazó gyógytermékek gyártói, illetve forgalmazói viszont továbbra is időkorlátozás nélkül kérhetik a termékeik átminősítését.)
Változások 2013. április 1-től

A 2011. március 31. napján már forgalomban lévő olyan gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású anyagok és készítmények, amelyek valamennyi sajátosságukat figyelembe véve a hagyományos növényi gyógyszerek kategóriájába sorolhatók, gyógyhatásra való hivatkozással lejárati idejükig, de legkésőbb 2013. április 1. napjáig forgalmazhatóak.

Az egyéb gyógytermékek, amelyek nem kerültek át a hagyományos növényi gyógyszer kategóriába(függetlenül attól, hogy növényi összetevőt tartalmaznak-e), de gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítményként érvényes forgalomba hozatali engedéllyel rendelkeznek 2013. április 1. napját követően is forgalomban maradhatnak gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény (gyógytermék) termékkategóriában.

http://www.ogyi.hu/tajekoztatas_a_gyogyszernek_nem_minosulo_gyogyhatasu_keszitmenyek_aprilis_1_je_utani_forgalmazasarol/

 

 

 

 

Gyógynövények gőzsterilizálása

 

A gőzsterilizációs eljárás és szárítás hatása különböző gyógy- és fűszernövények  drogminőségére

 

A gyógynövények csiracsökkentésére a legtöbbször az ionizáló energiával történő kezelést vagy a gőzsterilizációt használják. Mindkét kezelés célja a kórokozó mikroorganizmusok elpusztítása, a romlási folyamatok késleltetése. A mikrobiológiai tisztaság elérése miatt a gyártóknak lehetőségük van ugyan gyógynövények besugárzására, ezt azonban minden esetben fel kell tüntetni a terméken. A fogyasztok sokszor ellenérzéssel vannak az ionizált energiával kezelt termékekkel szemben. A gőzsterilizálás az egészségügyben már régóta használt sterilizálási eljárás, a betegellátás után az élelmiszeriparban, a vegyiparban, a gyógyszeriparban is elterjedt. A gyógynövények speciális növényi részek, amelyekben fontos, hogy a sterilizálást követően ne károsodjanak a növényi hatóanyagok. A Herbária Zrt. Balmazújvárosi üzemében felállított gőzsterilizátorral történő kezelések után a gyógynövények mikrobiológiai állapotát és hatóanyagtartalmukat vizsgáltuk.

Az első lépéseként különböző növényi drogok esetében a gőzsterilizációs kezelés hatását határoztuk meg mikrobiológiai teszteléssel. A következő lépés során két teszt növényi drogot (Matricaria recutita L és Urtica dioica) választottunk ki. A különböző sterilitási paraméterek mellett, a kamilla illóolaj-tartalmát, a csalánlevél flavonoid-tartalmát vizsgáltuk.

A projekt eredményeit a mellékelt tájékoztatóban olvashatják.

Munkánkhoz a GOP-2007-1.1.1 (szerződésszám: 07/1-0079) pályázata nyújtott anyagi segítséget

 

Csatolt dokumentumok

 

Új Szechenyi terv

Egymillió új munkahely, a magyar gazdaság és a vállalkozások fejlesztése hét kitörési pont mentén - ezek a legfőbb céljai a Nemzeti Együttműködés Kormánya gazdasági programjának, az Új Széchenyi Tervnek.

tovább..

 

Central Europe projekt

Central Europe projekt

Egyetemünk Gyógy- és Aromanövények Tanszékének vezetésével 2011. május 1-én indult az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a Magyar Állam támogatásával a „Promoting traditional collection and use of wild plants to reduce social and economic disparities in Central Europe" című Central Europe projekt.

A projekt célja, hogy 9 nemzetközi partner, több kistérségi régió bevonásával, a vadontermő gyógynövények gyűjtésével és felhasználásával kapcsolatos ismeretek összegyűjtse és megőrizze a következő generációk számára. Célunk emellett, hogy a gyógynövények révén az elmaradott régiók és hátrányos helyzetű kisebbségek foglalkoztatottságát fokozza. A projekt végére a partnerek a Közép-Európai régióra érvényes ajánlásokat fogalmaznak meg.

 

Bővebb részletek a projektről

 

Közlemény hír

Tisztelt Olvasó!

 

Az interneten e-mailben körbejár egy levél, amelyben a gyógynövények sorsáról, további használhatóságáról esik szó. Szeretnénk a Magyarországon lévő jogszabályi helyzetet vázolni, a félreértéseket eloszlatni.

 A körlevélben hivatkozott 2004/24/EK irányelv nem ismeretlen az ágazat számára, ezt a 2005. évi XCV. Gyógyszertörvény, az 52/2005(XI. 18.) EÜM rendelet valamint az 53/2005 (XI. 18.) EÜM rendelet építette be a magyar jogrendbe.

A Gyógyszertörvény (2005. évi XCV. tv) 32§ (7) bekezdése alapján 2011. április 1-től a gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmények gyógyhatással való hivatkozással nem hozhatók forgalomba.

A kizárólag növényi összetevő(ke)t, vagy növényi összetevőt is tartalmazó gyógyhatású  termékek gyártói, illetve forgalmazói 2011. március 31-éig kérhetik készítményeik átminősítését gyógyszerré. A 2004/24/EK irányelv alapján a gyógynövények átminősítése történhet hagyományos növényi gyógyszerré, amely több könnyítést is tartalmaz a gyógyszerré történő átminősítéshez képest. Természetesen ez a folyamat így sem egyszerű, az engedélyeztetési költségek magasak.

Abban az esetben, ha a forgalmazó nem kívánja a terméket gyógyszerré átminősíteni, akkor a további forgalomba hozatal útja az élelmiszerré történő átminősítés. Ebben az esetben a terméknek meg kell felelnie az élelmiszerre vonatkozó jogszabályoknak, többek között a gyártás körülményeiről a 157/2009 (XI. 18.) FVM rendelet szerint gyártmánylap kell, hogy készüljön, valamint a termék csomagolásán lévő jelölés meg kell, hogy feleljen a 19/2004 (II. 26) FVM-ESZCSM-GKM együttes rendeletnek. A gyógynövények élelmiszerré történő átminősítése esetén a termékre nem lehet betegség megelőzésére, gyógyítására, vagy kezelésére vonatkozó tulajdonságokat feltüntetni.

Az uniós direktíva tehát nem azt jelenti, hogy a gyógynövények eltűnnek a kiskereskedelmi forgalomból hanem, hogy más kategóriába kell átminősíteni őket.  A termelőknek, gyártóknak a változó és sokszor nem egyértelmű jogszabályi háttér sok problémát és tanácstalanságot, valamint anyagi megterhelést okoz. Természetesen úgy gondoljuk, hogy a gyógynövények számára sem a gyógyszer sem az élelmiszer kategória nem a legmegfelelőbb nem véletlen az, hogy 1987-ben megalkotásra került a gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítményekről szóló rendelet, amely sajnos többek között ezen uniós direktíva megjelenése miatt kell, hogy megszűnjön a gyógynövényekre. A Gyógynövény Szövetség a társszervezetekkel együtt aktívan próbálja a problémára a jogszabályokat hozó szervek figyelmét felkelteni, és helyzetet megoldani.

Mellékletként csatoltuk Bernáth Jenő professzor úr cikkét, amely már 2006-ban felhívta a problémára a figyelmét.

 

Csatolt dokumentumok

 

Új egynapos tanfolyam indul

Fűszernövények otthon és a kiskertben

Otthoni fűszernövény-termesztéssel és feldolgozással, felhasználási praktikákkal foglalkozó egynapos tanfolyam indul a Szent István Egyetem Kertészettudományi Karán.

Bővebb információ a Gyógy- és Aromanövények Tanszék honlapján http://gyogynoveny.kertk.szie.hu/oktatas/egynapos-tanfolyamok/fuszernovenyek-otthon-es-kiskertben  vagy a +36-1-305-7458-as telefonszámon.

2017.04.06.